Na twee jaar vol coronamiserie hopen we om eindelijk nog eens een normaal werkjaar te hebben. Vol energie beginnen er aan, en wij niet alleen.
Onze Leuvense stoof wordt hersteld. De bodemplaat zat vol gaten en daardoor brandde ze niet goed meer. Eigenlijk is onze stoof versleten en moeten we op zoek naar een andere.
Didier Vantomme (VDsoft) is volop bezig met de ontwikkeling van onze website. Remi neemt de samenstelling en de foto’s ter harte en Guido schrijft de teksten.
Godfried Stockman, ‘onze voedstervader’, heeft grootse ideeën. Gezien Etienne Cortfriend overleden is en het wandelen met een varken allicht niet meer aan bod zal komen, stelt hij de inrichting van een “Varkensommegang” voor. Die ommegang zou bestaan uit de opstelling van verschillende infoborden over het varken - waaronder het varken in de geschiedenis, de taal, de kunst, de religie - langs de buitenkant van de historisch abdijsite (de Kloosterakkerstraat). Bijkomend, langs de kloosterpandgang, de plaatsing van infopanelen over de geschiedenis van de abdij. Dit om de kloostersite te ontsluiten.
Bij Toerisme Meetjesland wordt hiervoor een projectsubsidie aangevraagd en verkregen. De uitwerking kan beginnen. Godfried en Steven Roosen zorgen voor de teksten en Ingrid Lapiere voor de tekeningen.
Op woensdag 2 februari is het Lichtmis. Na een jaar gedwongen afwezigheid bakken we op het dorpsplein terug pannenkoeken op de buis van onze stoof. Er komt veel volk op af. We moeten beslag bijmaken en hoezeer meesterbakkers Pol en Ronny ook hun best doen, op het spitsuur moet men méér dan één uur in de wachtrij staan want de stoof kan niet volgen.
Radio 2 maakt een reportage en terloops vermeldt Danny dat we op zoek zijn naar een andere Leuvense stoof. Kort daarop krijgen we een telefoontje van een mevrouw uit Oostduinkerke dat we bij haar een stoof mogen afhalen, gratis. Daar maken we werk van.
Vastenavond valt al op dinsdag 1 maart. Traditioneel ‘terteravond’ dit keer de zestiende gezien het eetfestijn vorig jaar niet mocht doorgaan. We bereiden 240 varkenspoten en alle smulpapen gaan voldaan naar huis.
We nemen deel aan de Erfgoeddag van 24 april. Het thema is ‘Erfgoed maakt school’. De scholen krijgen de mogelijkheid om de abdij te bezoeken. Het 5de en 6de leerjaar komt respectievelijk op 25 en 29 april op bezoek. Guido is gids en alles verloopt prima.
Op 12 mei komt “Toerisme Meetjesland” op bezoek. We krijgen de raad om de site telkens op een vast tijdstip, vb. elke eerste zondag van de maand, open te stellen. We gaan er mee akkoord en Danny zal zich dat ter harte nemen. De vaste maandelijkse openstelling wordt opgenomen in de nieuwe wandelgids “Wandelen in het Meetjesland”.
De nieuwe Leuvense stoof wordt technisch aangepast om op locatie pannenkoeken op de buis te kunnen bakken. Om de gulle schenkster te bedanken plannen we de eerste pannenkoekenbak op die stoof ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag. Dit gaat door op 14 mei in de abdij.
We bakken gratis pannenkoeken voor gans haar familie. De stoof brandt zeer goed en Rita’s pannenkoekenrecept valt zeer in de smaak.
Ter gelegenheid van de opening van het toeristisch seizoen Assenede wordt op 11 juni door Godfried de varkensommegang officieel geopend, gevolgd door een receptie aangeboden door de gemeente. ’s Anderendaags worden door de gidsen Godfried en Maarten rondleidingen voorzien en verzorgt Lydia poppenkast voor de kleintjes. Er komt veel volk op af en alles verloopt vlot.
Op 11 juli komt Comeet op bezoek vergezeld van een expert uit Australië. Die doet onderzoek hoe kleine afgelegen historisch sites kunnen ontplooid worden en komt naar onze ervaring vragen.
Na enige omzwervingen wordt de prijs voor het gebruik van de site door derden vastgelegd. Voor privéhuur wordt 50€ per halve dag gevraagd en moet men zelf voor alles zorgen. Bij een wandelingen onder leiding van één van de Meetjeslandse gidsen zijn de kosten 10€ en staan wij in voor drank en dergelijke. Voor scholen van Oosteeklo wordt eveneens door ons drank en versnaperingen voorzien, maar is het gebruik van de site gratis. Danny verzorgt de administratie. Volgend jaar evalueren we om te zien of we uit de kosten komen.
Op 11 september nemen we deel aan de open monumentendag “Wees onze gast in het oude abdijgebouw”.
De site en het gastenverblijf is vrij toegankelijk en we voorzien op vaste tijdstippen gegidste wandelingen langs de kloosterpandgang. Als versnapering serveren we ne stude mee hespe met een trappist Westmalle en als attractie een demonstratie vetsmelten, want we moeten kaantjes hebben om op de komende jaarmarkt kaantjesworst te verkopen.
Er komt veel volk op af en vooral het vet smelten heeft veel bekijks. Bij de ingang van het gebouw trachten we het aantal bezoekers te beperken tot maximum 12 personen tegelijk, dit uit veiligheidsoverwegingen gezien er maar één in- en uitgang is.
Het is onbegonnen werk.
Oosteeklo-jaarmarkt 19 september.
Traditioneel verkopen we smout en kaantjesworst. We voorzien 110 worsten en op twee uur tijd zijn we uitverkocht. Daarna schakelen we over op de verkoop van elixir met daarbij een stukje stokbrood met smout.
Als attractie een katrolsysteem met het doek van het open gekapt varken en een biggenmand waarin men plaats mag nemen om een foto te maken. Dit laatste heeft veel aantrok.
Zaterdag 1 oktober komt “Vlaanderen Vakantieland” om uitleg vragen over smout en kaantjesworst. Tijdens de uitzending van 22 oktober komen we kort maar goed in beeld.
Op 10 december organiseren we voor het eerst een kerstmarkt, met 12 marktkramers en terug smoutebollen. Het wordt een sfeervolle gemoedelijke activiteit waar veel meer volk dan verwacht op afkomt. De markt begint om 17 uur en loopt rond 22u30 stilletjes leeg.
We hebben een goed werkjaar achter de rug.
Verschenen KAANTJES UIT DE SMOUTPOT in Oosteeklo Vandaag.
- De kerstboom
- De geboortedatum van Bach
- De geboortedatum van Bach, correctie en aanvulling
Bestuursleden: Danny, Guido, Pol, Remi, Ronny.
Medewerkers: Andrea Dewanckel, Ann De Vuyst, Didier Vantomme, Gratiaan Pauwels, Bjorn Grammens, Carine Van der Sypt, Georges Van De Voorde, Godfried Stockman, Ingrid Lapiere, Lieve Hebbrecht, Luc Van Haute, Noël Rogiers, Lydia De Nocker, Marnix Baete, Mia Van de Velde, Paulien Van Vooren, Rita De Pauw, Rita Roegiers, Ronny Van De Veire, Sonja Van Hamme, Steven Roosen, Thomas Verheecke.
“De Vergeten Vrouwen”.
“De Vrienden van den Begijnenakker”.